Rakennusvaiheessa vesiputken materiaalia valittaessa, on hyvä selvittää rakennuspaikkakunnan veden laatu. Se vaikuttaa suurissa määrin putken sopivaan materiaaliin. Vesijärjestelmissä ja -putkistoissa voi käyttää ainoastaan tyyppihyväksyttyjä, tai muun vastaavan kelpoisuusarvioinnin läpäisseitä putkia ja muita tarvikkeita. Kiinteistöjen kylmä- ja lämminvesijohtoina käytetään yleensä kupari-, monikerros- ja PEX-putkia ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuja putkia. Messinkiä on käytetty yleisimmin liitinten ja venttiilien materiaalina, mutta liittimiä on mahdollista saada myös muovisina. Tonttijohdot taas ovat yleensä PE-muovia.
Kiinteistöille on asetettu joitakin vesilaitteistoja koskevia rakennusmääräyksiä. Rakennusmääräykset määräävät vesilaitteistojen materiaalien kohdalla, että niiden tulee olla turvallisia ja kestäviä. Vesilaitteistojen materiaalit eivät saa myöskään päästää vesistöihin terveydelle haitallisia aineita.
Putkistojen kestävyyteen vaikuttavat tekijät
Putkien kestävyyteen vaikuttaa luonnollisesti materiaali ja sen laatu. Sen lisäksi kestävyyteen vaikuttavat myös käyttöolosuhteet, erityisesti veden laatu. Vesilaitoksen toimittamalle vedelle on määrätty erilaisia vaatimuksia sosiaali- ja terveysministeriön toimesta. Talousvesiasetuksen vaatimukset ja suositukset koskevat veden laatua terveydelliseltä kannalta katsottuna. Sen sijaan veden tekniselle laadulle, eli syövyttävyydelle, ei ole minkään tahon toimesta asetettu erillisiä vaatimuksia. Vaikka vesilaitoksen toimittama vesi olisikin terveyden kannalta hyväksyttävää, voi se silti aiheuttaa syöpymistä metalleissa. Tämän vuoksi on tärkeää selvittää veden laatu jo rakennusvaiheessa, sillä putkistoihin voi ilmaantua merkittäviä ja kalliita ongelmia väärän materiaalivalinnan vuoksi.
Rakennustuotteiden kohdalla kelpoisuus osoitetaan CE-merkinnällä, varmennustodistuksella, tyyppihyväksynnällä, tai muulla valmistuksen laadunvalvonnalla. CE-merkintää ei sinällään käytetä vesilaitteiston tuotteissa, mutta ympäristöministeriön tyyppihyväksyntäasetukset yltävät myös Suomessa käytettyihin putkiin, vesikalusteisiin ja venttiileihin. Vesijärjestelmien kohdalla on syytä käyttää ainoastaan tyyppihyväksyttyjä tai muusta vastaavasta kelpoisuusarvioinnista läpi päässeitä tuotteita.
Markkinoilla on runsaasti erilaisia vesiputkia ja muita oheistuotteita. Osan soveltuvuutta suomalaiseen veteen ei ole testattu. Joidenkin tuotteiden laatua ei ole varmistettu, joten niitä ei kannata käyttää. Suomen veteen sopimattomat tuotteet voivat liuottaa veteen haitallisia aineita. Ne voivat myös olla huonokuntoisia siinä mielessä, että ne vaurioituvat helposti ja saattavat siten aiheuttaa esimerkiksi vesivuodon. Tuotteiden valitseminen on siis kaiken kaikkiaan tarkkaa puuhaa, jossa kannattaa edullisen hinnan sijaan valita laatu ja tyyppihyväksynnän saanut tuote.